Svědectví porodní asistentky z Osvětimi - Leszczynska, Stanislawa, 1896-1974 (Víkend, 2020)
Křesťanské a morální hodnoty porodní asistentky Stanislawy Leszczynské se projevovaly v celém jejím životě, avšak nejviditelněji po jejím zatčení v únoru 1943 a následné deportaci do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Na tomto strašném místě se setkala se zločincem v uniformě Josefem Mengelem. Mimořádně výmluvné je srovnání, v němž na jedné straně stojí Mengele a na druhé Leszczynská.